Informacije o uporabi spletnih piškotkov

 

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Piškotki so majhne datoteke, ki jih obiskana spletna mesta pošljejo v vaš računalnik in shranijo v njem. Piškotki so shranjeni v datotečnem imeniku spletnega brskalnika. Ob naslednjem obisku spletnega mesta brskalnik prebere piškotek in posreduje informacije spletnemu mestu ali drugemu elementu, ki je nastavil piškotek.

 

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

 

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.

Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

 

Ali vsi piškotki delujejo enako?

Ne! Obstaja več vrst piškotkov, ki imajo različne namene. Piškotki se razlikujejo po funkciji, času trajanja in stranki, ki jih namesti.

Če izklopite piškotke, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov spletni brskalnik še vedno pridobiva nekatere informacije. Te informacije so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.

 

To spletno mesto uporablja naslednje vrste piškotkov:

  • First-Party piškotke (Nujni,  analitični)
Vrsta piškotka Ime piškotka Namen Upravljalec Trajanje
nujni 9dd585bd971fd4308438e5dceaafee5f Za namen varnostni spletnega mesta, anonimno štetje ogledov prispevkov sdeval.si seja
nujni cc_necessary Zapomne si nastavitev sprejetja nujnega piškotka sdeval.si 1 leto
nujni cc_analytics Zapomni si nastavitev soglasja za analitiko sdeval.si 1 leto
nujni a45b8e62d268ea12e1fb09bc9b2ec7c8 Zapomni si nastavitev za izbrani jezik sdeval.si 1 leto
nujni ja_edenite_tpl Zapomni si nastavitev za izbrano predlogo, velikost pisave, barvo, širino strani sdeval.si 1 leto
analitični _ga Uporablja se za beleženje obiskov. Vsak obiskovalec dobi unikatno kodo, katera ni povezana z nobenim vašim osebnim podatkom. Uporabljamo jih predvsem za potrebe izboljševanja spletne strani. sdeval.si 2 leti
analitični _gat Uporablja se za beleženje obiskov. Vsak obiskovalec dobi unikatno kodo, katera ni povezana z nobenim vašim osebnim podatkom. Uporabljamo jih predvsem za potrebe izboljševanja spletne strani. sdeval.si 10 min

 

Oznake: