Slovensko društvo evalvatorjev

Profound transformation is underway from postmodern to complex societies since the 1990’s. It carries negative connotation that society became too complicated to comprehend. Efforts of mainstream science to decomplexify the view of social reality using methodological simplifications result in further complication. We insist that complex reality must be comprehended in a complex way. We begin by comparing alternative frames for studying complex phenomena: simple, systemic, chaotic and evolutionary. Comparison provides elements needed to outline complex methodology of research. It is founded on the incommensurability of social concerns. These can be comprehended from a meso level in marginal overlaps between evaluation domains of their vertical and horizontal meaning axis. Evaluation applies hybrid analytical categories with bi-modal content which are embedded in their polarities. Methodology is tested with three case studies, resolving problems of aggregation, integration, and organisation, to illustrate its holistic potentials, develop it further and discuss implications for ordering social relations. (Abstract). 
Social complexity, Incommensurability of values, Mesoscopic thinking, Hybrid categories, Triadic logic (Key words)
Vabljeni na politično potovanje! Postali smo župan lepega slovenskega mesta, ki ga tare praktična težava: kako z omejenimi sredstvi, pristojnostmi in časom doseči, da bo večina ljudi ocenila dosežke njegovega mandata čim bolj ugodno. Z omejenimi možnostmi namreč lahko dosežemo samo omejeno število ciljev, ki so neposredno koristni le za manjšino meščanov. Recimo, da v svojem mandatu izgradi obvoznico, komunalno napravo in obnovi streho na šoli. To so ravno tisti projekti, za katere ni dvoma, da so prioritetni in se večina o tem tudi strinja. In vzemimo še, da so na koncu vsi trije projekti zelo uspešno dokončani. Mu to zagotavlja, da bodo volivci dovolj zadovoljni? Nikakor ne, ljudje ne razmišljajo tako, kdo bi celo pomislili, da so nehvaležni.

by Albert P. Brogan, in International Journal of Ethics 41 (1931): 287-295. Source: https://www.brocku.ca/MeadProject/Brogan/Brogan_1931.html

Preberi več

Sprejem proračuna strukturnih skladov EU za naslednjih sedem let označuje začetek novega razvojnega ciklusa. To je za Slovenijo pomemben trenutek, v katerem pričakujemo prelomne odločitve. Te morajo ne samo določiti način izhod iz krize ampak docela prelomiti s starimi praksami, zaradi katerih je preteklo desetletje, ki vključuje tudi uresničitev »stoletnega evropskega sna«, v razvojnem pogledu za Slovenijo nedvomno izgubljeno.

Preberi več

Z letom 2014 se začenja nova evropska sedemletka in z njo spremenjena pravila za vse, ki bi radi kandidirali za evropska sredstva strukturnih skladov. Novosti v ključnih pogledih zaostrujejo pogoje črpanja. Najprej v oči zbode zmanjšanje skupnega evropskega proračuna za programe strukturnih skladov, kar se dogaja prvič v njihovi zgodovini.

Preberi več